Työmarkkinat

Valmistumisen jälkeen suurimmaksi kysymykseksi nousee työmarkkinat. Mihin mennä töihin, mikä on kannattavaa ja millainen työllisyystilanne on maailmalla sillä hetkellä. Seuraavassa on suora lainaus Patrian sivuilta, jossa kerrotaan hyvin selkeästi kokonaiskuva nykyisestä tilanteesta.

"Työllistyminen koulun jälkeen on voimakkaasti riippuvainen vallitsevasta suhdanteesta lentoliikenteen alalla. 2000-luvulla alalla vallitsi voimakas kasvun aika, joka 2010 -luvulle tullessa on hiipunut maailmanlaajuisen laman myötä jonkin verran. Lentäjätarve onkin voimakkaasti syklinen ja talouden hyvinvoinnin mukaisesti reagoiva.

Ilmailualan väliaikainen taantuma on ollut vuoden 2011 aikana odotettua voimakkaampi nimenomaan Suomessa. Ulkomailla puhutaan varsin laajoilla alueilla lentäjäpulasta varsinkin Aasiassa. Suomessa toivoa paremmasta työmarkkinatilanteesta luovat lentoyhtiöiden kaluston koon pieneneminen ja reittiliikenteen monipuolistuminen, sekä suurten ikäluokkien eläköityminen, mikä luo työpaikkoja nuoremmille lentäjille, kun taloudellinen tilanne jälleen kehittyy. Yleensä alalla vaihtelut tapahtuvat nopeasti kumpaankin suuntaan: lentäjäpula iskee yhtä nopeasti kuin rekrytointikiellotkin lentoyhtiöissä. Kansainvälisten ammattijulkaisujen mukaan lentäjätarve tulee jälleen tulevaisuudessa kasvamaan. Lisäksi taloudellisen taantuman aikana on hyvä opiskella, ja valmistua koulusta lentäjätarpeen ollessa jälleen kasvussa."

Oman näkemykseni kannalta lentäjien tulevaisuus näyttää erittäin positiiviselta. Markkinoita tulee seurattua jatkuvasti ja tilanne alkaa näyttää jo elpymään päin. Luin eräästä artikkelista, että seuraavan 20 vuoden aikana tarvitaan n. 600 000 uutta lentäjää ja jostakin ne on otettava. Itsehän en olisi juuri nyt opiskelemassa mikäli en luottaisi tulevaan työllistymiseen.

0 kommenttia: